02 januari 2020

Kaaimaneilanden op zwarte lijst belastingparadijzen

De EU-ministers van Financiën hebben de Kaaimaneilanden op de zwarte lijst van belastingparadijzen gezet.

De drie eilanden in de Caraïbische Zee zijn een Brits overzees gebied. Het besluit komt nog geen drie weken na de brexit. Tot eind dit jaar geldt een transitieperiode waarin de Britten wel de EU-regels volgen maar ze geen stemrecht meer hebben. Ook Palau, Panama en de Seychelles werden aan de EU-lijst toegevoegd.

Op de zwarte lijst, die in december 2017 voor het eerst werd opgesteld, staan alleen landen en gebieden buiten de Europese Unie. Het gaat om landen en regio's waar de autoriteiten (bijna) geen vennootschapsbelasting heffen, niet transparant zijn en onwelwillend staan tegenover de strijd tegen belastingontwijking.

De andere die al op de zwarte lijst stonden zijn Fiji, Amerikaans Samoa, Guam, de Amerikaanse Maagdeneilanden, Oman, Trinidad en Tobago, Vanuatu en Samoa.

Van de landen wordt verwacht dat ze hun fiscale wetgeving aanpassen aan Europese eisen om risico's als belastingontwijking en oneerlijke fiscale concurrentie aan te pakken.

'Criteria aanscherpen'

Oxfam Novib stelt in een reactie dat ondanks de toevoeging van de Kaaimaneilanden de zwarte lijst van de EU "in gebreke" blijft. Volgens de ontwikkelingsorganisatie worden landen al na minimale hervormingen weer van de lijst gehaald, zoals gebeurde met Bermuda.

Oxfam Novib wil dat de criteria van de lijst worden aangescherpt en de beoordeling van landen "op objectieve wijze plaatsvindt zonder politieke inmenging".

Ook noemt de organisatie het "onacceptabel dat een aantal EU-landen die eveneens aan te merken zijn als belastingparadijs, zoals Nederland, niet worden aangepakt".

Bron: ANP/Oxfam Novib